Aromatyczna mieszanka papryki chili, przypraw i pachnących płatków roży, inspirowana głębokim, złożonym smakiem tej tradycyjnej afrykańskiej pasty. Wariacja kruszonych papryk, kmin rzymski, kolendra i czosnek dodadzą potrawom pikantnego, dymnego smaku, a dodatek płatków róży złagodzi i uzupełni danie o subtelny aromat.
Harissa jest niezwykle łatwa w użyciu - wystarczy dodać ją na samym początku gotowania zupy czy gulaszu, dorzucić do pikantnej marynaty lub użyj jako posypki do wykończenia dania. Przyprawa świetnie komponuje się z daniami na bazie pomidorów, mięsa wieprzowego i drobiu. Ciemnoczerwone płatki będą wyglądać apetycznie również na kanapkach i sałatkach.
Wzbogać swoje ulubione przepisy o pyszny smak inspirowany Bliskim Wschodem!
Do czego używać harissy różanej ?
✔️ doprawiaj sosy do makaronu lub maczania pieczywa.
✔️ nacieraj mięso przed pieczeniem i grillowaniem.
✔️ dodawaj do zup, sosów i przetworów na bazie pomidorów.
✔️ używaj w przepisach na duszoną wołowinę i gulasz.
✔️ wykorzystaj jako aromatyczną posypkę do hummusu i innych past warzywnych.
✔️ połącz z oliwą do uzyskania aromatycznej pasty i używaj do marynowania mięsa, ryb oraz wege zamienników np. tofu czy owocu chlebowca.
✔️ połącz z majonezem lub jogurtem naturalnym by uzyskać smaczny dip do skrzydełek, wrapów i frytek.
Skład: chili płatki, papryka kruszona, czosnek, kolendra, kmin rzymski, papryka słodka, sól, olej roślinny, papryka isot, płatki róży.
Waga: 150 g
Kraj pochodzenia: Polska
Informacja o alergenach:
W związku z wykorzystaniem na terenie zakładu, gorczycy, selera, pszenicy (gluten), orzechów, migdałów, sezamu, soi, produkty mogą zawierać śladową ich ilość.
Nasze pojemniki posiadają różne pojemność, są odpowiednio wyprofilowane w celu łatwiejszego chwytania słoika. Dodatkowo posiadają specjalną nakrętkę FlapperCap, dzięki której można z łatwością dozować odpowiednie ilości przypraw bez odkręcania pojemnika. Membrana znajdująca się w nakrętce sprawia, że produkty Sindibad są szczelnie zamknięte, zachowują swoje walory smakowe i zapachowe.