Kawa Bezkofeinowa z 100% Dzikich Pistacji 600g | Sekeroglu
Drzewa Pistacji terpentynowej z owoców której powstaje kawa, nie pochodzą z plantacji.
Są częścią naturalnej szaty roślinnej Turcji, gdzie rosną na górzystych terenach południowo-wschodniej Anatolii, środkowej Anatolii oraz różnych regionach Morza Śródziemnego.
W kawie nie ma substancji chemicznych, jest w 100% naturalna.
Podczas procesu prażenia, owoce pistacji zaczęły wykazywać lotny profil chemiczny bardzo podobny do palonych ziaren kawy. Po uprażeniu i zaparzeniu próbki powstał napój o wspaniałym aromacie karmelu i palonego cukru oraz delikatnie cytrusowym i sosnowym smaku.
Zaletą orzechowego naparu jest to, że nie zawiera kofeiny, a więc może to być fantastyczna alternatywa dla tych, którzy zwykle sięgają po klasyczną kawę bezkofeinową.
Kawa z pistacji może pomóc w problemach układu oddechowego np. kaszlu. Wspiera też trawienie i zawiera witaminy z grupy B i E.
Jak przygotować kawę pistacjową?
Metoda jest taka sama jak dla tradycyjnej kawy po turecku. Idealnie sprawdzi się tradycyjny tygielek, ale ten sam efekt uzyskamy zaparzając kawę w małym rondlu.
☕ Odmierz liczbę filiżanek kawy, które chcesz zrobić, wlewając wodę lub mleko do demitasse (w proporcji jedna filiżanka 70 ml na osobę), a następnie przelej do tygielka lub rondla.
☕ Dodaj czubatą łyżeczkę kawy pistacjowej Menengiç (6 g na każdą filiżankę) i dodaj lub całkowicie pomiń cukier.
☕ Wymieszaj i umieść na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, pozwól kawie ostygnąć, a następnie ponownie zagotuj. Odstaw na chwilę i przelej do filiżanek.
☕ Kawa Menengiç jest gotowa do podania.
Kawa pistacjowa najlepiej smakuje przygotowana na mleku niskotłuszczowym np. 1,5 %.
Można również dodać odrobinę pistacjowego proszku do swojej ulubionej tradycyjnej kawy i potraktować jako naturalny aromat.
Składniki: prażone, mielone owoce pistacji terpentynowej.
Waga: 600g
Kraj pochodzenia: Turcja
Data ważności produktu w cenie promocyjnej: 07/11/2024 r