Mąka / Skrobia Tapioka Tajska 400g | Cock BrandMąka tapioka jest wytwarzana z miąższu bulwy południowoamerykańskiego warzywa zwanego maniokiem.
Stała się popularnym konkurentem na rynku mąki bezglutenowej i to nie bez powodu.
Podobnie jak gluten, tapioka doskonale nadaje się zarówno do słodkich jak i wytrawnych potraw.
Ma niższy indeks glikemiczny niż inne skrobie i często można ją znaleźć w składnikach mieszanek mąk bezglutenowych i mąk wypiekowych paleo.
Dzięki tapioce ciasto na wypieki jest bardziej elastyczne, nie kruszy się przy wyrabianiu, a po upieczeniu chleb jest puszysty z chrupiącą skórką.
Do czego używać tapioki?
Choć najczęściej tapioka kojarzy nam się z z deserami jak pudding czy herbata boba (bubble tea) to jest niezwykle wszechstronnym produktem i posiada wiele innych zastosowań.
Tapioka nie ma smaku dlatego można jej użyć do do zagęszczenia zup, gulaszu i sosów, by uzyskać idealną, satysfakcjonującą konsystencję.
Mąka z tapioki świetnie sprawdzi się do wypieku ciast z świeżymi owocami. Pomaga zachować kształt nadzienia, nie zmieniając koloru i pozostawiając nieprzyjemnego skrobiowego posmaku.
Mąka z tapioki doskonale sprawdza się także do smażenia np. ryb, owoców morza, warzyw czy tofu. Stworzy na nich złocistą i wyjątkowo chrupiącą panierkę.
Składniki: 100% mąka z tapioki
Waga: 400g
Kraj pochodzenia: Tajlandia