Zadzwoń: 32 733 25 80, Wyślij email: info@dubaifood.pl  
Producenci
Sklep stacjonarny

  Plac Gwarków 1
  40-166 Katowice
  tel.: 32 733 25 80

 

Promocje
PROMOCJA Zestaw pismaniye 3 sztuki
PROMOCJA Zestaw pismaniye 3 sztuki
43,00 zł 39,00 zł
szt.
PROMOCJA Zestaw pismaniye w polewie 4x200g
PROMOCJA Zestaw pismaniye w polewie 4x200g
72,00 zł 65,00 zł
szt.
PROMOCJA Zestaw dżemów 5x430g
PROMOCJA Zestaw dżemów 5x430g
62,00 zł 55,00 zł
szt.
Chińska zielona herbata Lamchahar 250g
Chińska zielona herbata Lamchahar 250g
18,00 zł 14,00 zł
szt.
Chińska zielona herbata Verre D'or 250g
Chińska zielona herbata Verre D'or 250g
17,00 zł 14,00 zł
szt.
Chińska zielona herbata Klytea 250g
Chińska zielona herbata Klytea 250g
18,00 zł 14,00 zł
szt.
Herbata czarna liściasta Sindbad Goran 500g
Herbata czarna liściasta Sindbad Goran 500g
33,00 zł 25,00 zł
szt.
PROMOCJA Zestaw daktyli 3x1kg bez konserwantów
PROMOCJA Zestaw daktyli 3x1kg bez konserwantów
90,00 zł 80,00 zł
szt.
Daktyle świeże mazafati IRAN 24 x 500g
Daktyle świeże mazafati IRAN 24 x 500g
360,00 zł 265,00 zł
szt.
Turecka woda kolońska BIAŁA LILIA 400ml
Turecka woda kolońska BIAŁA LILIA 400ml
20,00 zł 17,00 zł
szt.
Turecka woda kolońska KWIAT LIPY 400ml
Turecka woda kolońska KWIAT LIPY 400ml
20,00 zł 17,00 zł
szt.
Nowości

Kawa turecka Mehmet Efendi 100g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 16,00 zł 16.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Kawa po turecku (tr.: Türk kahvesi) – metoda parzenia kawy. Palone, a następnie drobno zmielone ziarna kawowca są zagotowywane w tygielku, zwykle z cukrem, i serwowane w małej filiżance. Współcześnie taki sposób parzenia jest obecny na Środkowym Wschodzie, Afryce Północnej, Kaukazie, Bałkanach, Bali oraz w Europie Wschodniej.

Cynamon dodaje energii i witalności, jest wspaniałym źródłem wapnia, żelaza i manganu. Pobudza trawienie, zaopatruje organizm w błonnik pokarmowy, zapobiega nadkwaśności oraz działa przeciwbiegunkowo. Jedynie pół łyżeczki cynamonu dziennie obniża poziom cholesterolu, jak również pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi, co może być bardzo istotne dla osób cierpiących na cukrzycę. Przyprawa ta usprawnia dopływ krwi do mózgu, dzięki czemu szare komórki dostają więcej tlenu oraz składników odżywczych. Pomaga nam to w lepszym zapamiętywaniu, poprawia naszą koncentrację oraz pamięć wzrokową. Cynamon wykazuje niesamowite właściwości wspomagające leczenie chorób wywołanych zakażeniem przez drożdżaki np. męczącego wielu ludzi grzyba Candida

http://bonavita.pl/cynamon-wlasciwosci-odchudzajace-i-zdrowotne

Kawa po turecku parzona jest w małym, najczęściej miedzianym tygielku o wąskiej szyjce – dżezwie – wyposażonym w długą rączkę. Wąska szyjka dżezwy pozwala na wytworzenie się pianki bez doprowadzania napoju do wrzenia. Tradycyjnie naczynie i rączka są wykonane z miedzi lub mosiądzu, tylko sporadycznie ze srebra lub złota.

Przygotowując kawę w dżezwie, naczynie napełnia się zimną wodą, sypie drobno zmieloną kawę i dodaje cukier. Dżezwę stawia na małym ogniu lub najlepiej zagłębia w pojemniku typu łaźni piaskowej. Płyn powinien 2–3 krotnie podnieść się w ten sposób do brzegu naczynia, a z boku, spod utworzonej grubej warstwy piany powinna ujść za każdym razem niewielka ilość pary. Po pierwszych 2–3 minutach płyn powinien zacząć się pienić – wtedy dżezwę ściąga się z ognia i czeka, aż piana opadnie. Następnie dżezwa ponownie stawiana jest na małym ogniu, a płyn zaczyna pienić się szybciej. Wówczas ponownie należy tygielek odstawić i odczekać, by piana opadła. Po trzecim podgrzaniu na powierzchni płynu powinna zostać cienka warstwa piany. Kawę z dżezwy nalewa się do malutkich filiżanek bez odcedzania.

Tradycyjna kawa po turecka jest czarna (bez mleka) i słodka, podawana wraz ze szklanką wody.




Składniki : 
100% mielona kawa turecka

 

 

Sposób przygotowania:
5-6g kawy na 65ml wody



Wyprodukowano w Turcji


 

Zalety picia kawy

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony