Zadzwoń: 32 733 25 80, Wyślij email: info@dubaifood.pl  
Producenci
Sklep stacjonarny

  Plac Gwarków 1
  40-166 Katowice
  tel.: 32 733 25 80

 

Promocje
Olej z czarnuszki 100% 500ml TŁOCZONY NA ZIMNO
Olej z czarnuszki 100% 500ml TŁOCZONY NA ZIMNO
85,00 zł 65,00 zł
szt.
Herbata czarna liściasta Sindbad Goran 500g
Herbata czarna liściasta Sindbad Goran 500g
33,00 zł 25,00 zł
szt.
PROMOCJA Zestaw daktyli 3x1kg bez konserwantów
PROMOCJA Zestaw daktyli 3x1kg bez konserwantów
90,00 zł 80,00 zł
szt.
Turecka woda kolońska KWIATOWA 400ml
Turecka woda kolońska KWIATOWA 400ml
20,00 zł 17,00 zł
szt.
Ryż basmati Mehnat Mazza Sella 5kg Indie
Ryż basmati Mehnat Mazza Sella 5kg Indie
72,00 zł 55,00 zł
szt.
Daktyle Medjool 900g Al-Rowad
Daktyle Medjool 900g Al-Rowad
55,00 zł 45,00 zł
szt.

Kawa turecka Mehmet Efendi 500g do tygielka

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 60,00 zł 60.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Kawa turecka Mehmet Efendi 500g

Drobno mielona kawa przeznaczona do parzenia w tygielku

Składniki: 100% arabica

Wyprodukowano w Turcji

 

 

 

Jak parzyć turecką kawę?

Będziesz potrzebować tygielka do kawy, łyżki, cukru i kawy zmielonej na drobny proszek. Chociaż większość ludzi używa ziaren Arabiki, to naprawdę nie ma większego znaczenia, jakiego rodzaju kawy użyjesz. Jednak powinna to być średnio palona kawa, ponieważ podczas przygotowywania będziemy ją palić ponownie.

  1. Odmierz potrzebną ilość zimnej wody.
  2. Umieść tygielek z wodą na kuchence i ustaw płomień na średnio-wysoki (tylko do momentu, aż woda się nagrzeje).
  3. Dodaj około 1-2 czubate łyżeczki (lub 1 łyżka stołowa) kawy na małą filiżankę. Nie mieszaj, po prostu pozwól, aby kawa "unosiła się" na powierzchni, ponieważ mieszanie, może spowodować powstanie bryłek.
  4. Dodaj cukier do smaku. Nie mieszaj jeszcze, pozwól wodzie rozgrzać się trochę jak wyżej.
  5. Kiedy kawa zacznie zapadać się w wodę, a woda będzie wystarczająco ciepła, aby rozpuścić cukier, zamieszaj kilka razy, a następnie zmniejsz temperaturę do niskiego poziomu. Należy mieszać, aż do momentu, gdy twój napar zacznie się pienić (możesz również energicznie przesuwać łyżkę na boki, aby zachęcić do rozpoczęcia pienienia).
  6. Kiedy zobaczysz bąbelkowy "pierścień" tworzący się na powierzchni, zmniejsz nieco temperaturę lub odsuń naczynię od źródła ciepła. Zwróć uwagę na bąbelki, które tworzą się na tym etapie, powinny być bardzo małe.
  7. Od tego momentu uważnie obserwuj kawę. Nie pozwól, aby temperatura była wystarczająco wysoka, aby kawa zaczęła się gotować.
  8. Utrzymuj napar na etapie "spieniania" tak długo, jak tylko możesz, nie dopuszczając do wrzenia. Na tym etapie możesz nawet lekko mieszać swój napar, im więcej piany, tym lepiej smakuje. Kawa musi być świeża, w innym wypadku nie będzie się pienić. Jeśli twój napar będzie zbyt gorący i zacznie się "podnosić", odsuń go od ognia. Powtarzaj ten proces, aż twoja pianka "uniesie się" i "schłodzi" najwyżej kilka razy. Następnie wlej do kubków (szybko na początku, aby uwolnić piankę, następnie powoli), upewniając się, że każdy kubek ma taką samą ilość piany! Jeśli podajesz kilka filiżanek, możesz nałożyć piankę łyżeczką.

Uwaga! Turecką kawę zawsze podajemy ze szklanką wody!

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony