Zadzwoń: 32 733 25 80, Wyślij email: info@dubaifood.pl  
Producenci
Sklep stacjonarny

  Plac Gwarków 1
  40-166 Katowice
  tel.: 32 733 25 80

 

Promocje
Olej z czarnuszki 100% 500ml TŁOCZONY NA ZIMNO
Olej z czarnuszki 100% 500ml TŁOCZONY NA ZIMNO
85,00 zł 65,00 zł
szt.
Herbata czarna liściasta Sindbad Goran 500g
Herbata czarna liściasta Sindbad Goran 500g
33,00 zł 25,00 zł
szt.
PROMOCJA Zestaw daktyli 3x1kg bez konserwantów
PROMOCJA Zestaw daktyli 3x1kg bez konserwantów
90,00 zł 80,00 zł
szt.
Turecka woda kolońska KWIATOWA 400ml
Turecka woda kolońska KWIATOWA 400ml
20,00 zł 17,00 zł
szt.
Ryż basmati Mehnat Mazza Sella 5kg Indie
Ryż basmati Mehnat Mazza Sella 5kg Indie
72,00 zł 55,00 zł
szt.
Daktyle Medjool 900g Al-Rowad
Daktyle Medjool 900g Al-Rowad
55,00 zł 45,00 zł
szt.

Szafran 1g z Iranu

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 25,00 zł 25.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 7B7F-173B1

Opis

Szafran 1g Esfedan

Szafran to przyprawa, która znajduje zastosowanie w kuchni, a także w lecznictwie już od co najmniej 5000 lat. To Sumerowie i starożytni Grecy (szafran pochodzi prawdopodobnie z Krety) zaczęli ją otrzymywać z wysuszonych znamion słupka kwiatu szafranu uprawnego (łac. Crocus sativus). Potrzeba aż 150 tys. znamion tych kwiatów, by uzyskać 1 kg przyprawy. Poza tym szafran jest zbierany i przetwarzany ręcznie, co jest niezwykle pracochłonne. Z tych powodów szafran jest najdroższą przyprawą na świecie.

Zastosowanie w kuchni: W kuchni arabskiej szafran dodawany jest do potraw z ryżu, kawy, chleba, a w hiszpańskiej - do paelli (potrawy z ryżu, kawałków kurczaka, papryki i różnych dodatków) czy fabady (to gęsta "zupa" fasolowa, gotowana na różnorakim mięsie). W Polsce szafran stosowany jest od lat do potraw z ryby i do flaków. Można nim również przyprawić desery (np. polską babę wielkanocną czy szwedzki Lussekatter, czyli szafranowe bułeczki). Pasuje też puddingów, włoskiej panna cotty i lodów. Szafran można dodawać także do warzyw, głównie fenkułu, szparagów i pomidorów, owoców morza (głównie małż), zup rybnych (np. Bouillabaisse). Dodawany jest także do likierów, nadając im niepowtarzalny smak.

Wyprodukowano w Iranie

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony