Marka Kurukahveci Mehmet Efendi działa od 1871r produkując najbardziej znaną i uwielbianą kawę turecką na świecie.
Turecką określa się typ kawy, której specjalne przygotowanie i technika parzenia została wymyślona przez Turków. Kawa ta ma niepowtarzalny smak i aromat.
Czym wyróżnia się kawa po turecku?
Jak przygotować kawę po turecku?
✔️ Użyj filiżanki do kawy do odmierzenia wody pitnej * i wlej ją do tygielka.
✔️ Dodaj jedną łyżeczkę kawy na filiżankę (6 g) i cukier lub przyprawę do kawy według uznania.
✔️ Podgrzewaj powoli stale mieszając, aż kawa zacznie się pienić.
✔️ Delikatnie wlej trochę powstałej pianki do filiżanki.
✔️ Doprowadź kawę do kolejnego wrzenia i powoli napełnij każdą filiżankę.
✔️Tradycyjnie kawę po turecku podaje się ze szklanką wody.
❗ Zawsze używaj czystej wody pitnej. Substancje chemiczne zawarte w wodzie wodociągowej, takie jak chlor, wpływają na smak kawy.