Udostępnij:

Baner przyprawy SindibadPieprz Andalimański 10g | Sindibadpieprz Andaliman 10 g Sindibad

Pieprz Andalimański rośnie dziko na Sumatrze i raczej nie nadaje się do uprawy, co czyni go bardzo rzadką przyprawą.
Zbierane ręcznie ziarna, suszy się na indonezyjskim słońcu przez co tracą nawet 90% swojej wagi.

Pieprz andalimański to niezbędny składnik tradycyjnej kuchni batackiej dlatego w Indonezji czasami nazywany jest „pieprzem Batak”.

Smaku andalimanu nie da się zastąpić innymi pikantnymi przyprawami jak chili czy pieprz czarny. Zaskakuje intensywnym, cytrynowym aromatem, a po spożyciu lekko odrętwia język.

Pieprz andaliman można używać na na różnych etapach gotowania, zarówno w całości, jak i zmielony. Trzeba jednak, że pieprz należy dodawać ostrożnie, w małych dawkach, ze względu na to jak bardzo wpływa na smak dań. Przyprawa ta silnie pobudza wydzielanie śliny, dzięki czemu nasze kubki smakowe odbierają każdy aromat intensywniej - kwaśne dania będą jeszcze bardziej kwaśne, a pikantne bardziej ostre.
Pieprz jest niezwykle wydajny i nawet mała ilość z pewnością wystarczy na długo.


Jak używać pieprzu andalimańskiego ?

✔️ dodawaj do azjatyckich curry razem z czosnkiem, imbirem, liśćmi limonki i trawą cytrynową.
✔️ przyprawiaj grillowane ryby, drób i owoce morza.
✔️ używaj w przepisach kuchni indonezyjskiej i batackiej np. do sambalu Andaliman z zielonych papryczek.
✔️ aromatyzuj białe wina musujące i gin.
✔️ doprawiaj tłuste dania mięsne, szczególnie z wieprzowiny.
✔️ wykorzystuj do przyprawiania smażonych warzyw i tofu
kuchnią.
✔️ dodawaj do dań z dodatkiem tłustego mleka kokosowego.
✔️ wypróbuj jako środek do aromatyzowania  warzywnych pikli, chutneyów i konfitur z owoców egzotycznych.pieprz Andaliman


Składniki: 100% pieprz andalimański
Waga: 10 g
Kraj pochodzenia: Indonezja
Informacja o alergenach:
W związku z wykorzystaniem na terenie zakładu, gorczycy, selera, pszenicy (gluten), orzechów, migdałów, sezamu, soi, produkty mogą zawierać śladową ich ilość.


Przyprawy Sindibad zamknięte w szczelnych opakowaniach, zachowują to co najcenniejsze - niesamowity aromat i walory smakowe.
Każda saszetka to gwarancja świeżości oraz niepowtarzalnego aromatu.
Przyprawy 
Sindibad
 dopełnią smaku i wzbogacą wszelakie dania, przetwory oraz napoje.

Bez nazwy2 — kopia

Newsletter
Chcesz być na bieżąco z najnowszymi produktami i promocjami w naszej ofercie? Zapisz się na Newsletter DubaiFood!
Zapisując się na Newsletter wyrażasz zgodę na przetwarzenie Twoich danych osobowych.
Więcej przeczytasz o tym w naszej Polityce Prywatności.
Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Klikając „Akceptuję wszystkie” wyrażasz zgodę na stosowanie wszystkich typów plików cookies, w tym cookies statystycznych i reklamowych. Klikając „Odmawiam” wyrażasz zgodę na stosowanie wyłącznie plików cookies niezbędnych do prawidłowego działania strony. Więcej informacji o plikach cookies znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję wszystkie